tomatini

TOMĀTI

Gardi, sulīgi un vienmēr svaigi

Tomātos esošam likopēnam, kas ir viens no karotinoīdiem, un piešķir tomātiem sarkano krāsu, piemīt antioksidantu un pretvēža īpašības. Kā antioksidants, likopēns spēj aizsargāt šūnas no oksidēšanās procesiem, kas izsauc DNS bojājumus, un spēj mazināt sirds slimību risku. Ir konstatēts, ka likopēns var aizsargāt arī pret dažādiem vēžu veidiem (resnās zarnas, priekšdziedzeru, krūts, dzemdes, plaušu, aizkuņģa dziedzera).

Uzzini vairāk

Gurķi

Gari, īsi, saldi un kraukšķīgi

Gurķi satur 95-98% ūdens, tāpēc tos dažreiz nepelnīti uzskata par mazvērtīgiem. Pēc uzturzinātnieku atziņām, vienam cilvēkam gadā būtu jāpatērē vismaz 14-15kg gurķi. Gurķu lielākā vērtība – tie satur bāziskus minerālsāļus, īpaši kāliju, kalciju, magniju, organiskos savienojumos jodu u.c. Gurķus esam pieraduši lietot pie visiem gaļas ēdieniem, kaut arī daudzi no mums pat nezina, ka gurķi palīdz labāk izmantot gaļas produktus, saskalda dzīvnieku taukus.

Uzzini vairāk

gurkisi